Under festen

Det er vigtigt, at være klar på de spilleregler, der gælder for fester. Her er en håndfuld temaer, I kan snakke om.

Rådet til alle mindreårige er at undgå at drikke alkohol og ikke tro på andres overdrivelser eller pral. Man skal heller ikke give efter for gruppepres.

Gruppepres
I nogle grupper bliver de toneangivende, dem der drikker mest. De unge, der ikke drikker, kan føle sig udenfor og måske føle sig presset til at drikke. Snak om det, og bliv enige om, hvor grænsen går for din teenager.

Drikkelege
Ved en del teenagerfester indgår drikkelege, hvor presset kan blive stort. Har man først sagt ja til at spille, så kan det være svært at stoppe i tide – og ofte er nye spillere ikke klar over spillets regler.

Folk overdriver
Der er altid et par stykker til en fest, der pynter lidt på, hvor meget de drikker. En undersøgelse viser, at andre unge starter meget senere og drikker mindre, end de fleste unge selv tror. Derudover viser nye tendenser i ungemiljøer, at det at være fuld og ude af kontrol IKKE giver respekt, men er pinligt.

Unge tager flere chancer
Unge tager flere chancer end andre grupper. De synes det er spændende og nogle mener, at det giver status hos vennerne. Har din teenager drukket for meget, kan det sløre dømmekraften. Du kan som forældre tage en snak om det og prøve at få din teenager til at tænke over det.

Alle andre er vildere
Mange unge tror, at andre unge debuterer med at drikke alkohol før og drikker mere end de i virkeligheden gør. Det kan påvirke de unge i en negativ retning, og de kan føle sig presset.

De_andre

 

 

 

 

 

 

 

Signaler man sender
Har du unge døtre så snak sammen om hvilke signaler tøj fx kan sende til drenge, og hvordan forskellige aldersgrupper kan opfatte signaler anderledes. Er det sønniken, der skal ud og vifte med ørerne, så snak fx om typer, der provokerer og lægger op til slagsmål, og hvilke signaler man her skal være opmærksom på.

Voksenhjælp
Gør det klart, at det altid er ok og aldrig er for sent på aftenen/natten at ringe til dig som voksen. Det kan være i tilfælde af nogle skal til udpumpning, ubudne gæster dukker op, slagsmål opstår, den sidste bus er gået etc. etc. – Og hellere ring en gang for meget end for lidt.

unge-og-alkohol0

Grafik: festli.dk