Facts om alkohol

Alkohol – et nydelses- og rusmiddel
Øl, vin og spiritus er nydelsesmidler, vi skal drikke med måde, fordi de indeholder alkohol. Vi kan blive fulde af at drikke, fordi alkohol påvirker vores hjerne. Alkohol er derfor ikke blot et nydelsesmiddel men også et rusmiddel. Kemisk set er alkohol et lille organisk stof: C2H5OH, der betegnes ethanol eller ethyl alkohol.  I en almindelig øl (330 ml) eller i et glas vin (120 ml) er der ca. 12 g alkohol – resten er vand.

facts_kemisk

 

 

 

 

 

 

 

Sådan reagerer vi
Når vi drikker alkohol påvirkes vores hjerne. Hjernen begynder at fungere dårligere, i starten mister den nogle af sine avancerede funktioner (bl.a. sociale kompetencer) og senere nogle af de vigtige basale funktioner (fornuften, dømmekraften, balancen).

Efter to til tre genstande føler vi os mere veltilpasse, afslappede og løsslupne, fordi de dele af hjernen, der normalt har evnen til at finjustere vores opførsel, når vi er sammen med andre, mister sin funktion. Vi har det sjovt, bliver mindre generte, og er man flere sammen løftes stemningen. Ofte synes vi nok, vi er sjovere, end vi i virkeligheden er, og egentlig er det, der sker, at vi mister dele af vores selvkontrol.

Fortsætter man med at drikke påvirkes hjernebarken og vores fornuft. Vi bliver fulde af følelser, enten positive (”du er så smuk”), eller negative (”jeg hader ham”), og drikker vi endnu mere, mister vi kontrollen over vores følelser og bliver måske vrede, dumme at høre på og provokerende.

Fortsætter vi med at drikke, mister hjernen efterhånden det meste af sin funktion: vi bliver meget fulde, og mister vores dømmekraft og balanceevne. Vi begynder at snuble eller falde og roder os ud i situationer, vi aldrig ville have gjort, hvis vi var ædru. Nogle begynder at slås, andre tænker mere på sex. Fortsætter vi med at drikke ender det med, vi kaster op og falder i søvn.

Dagen efter kommer tømmermændene – både de fysiske: vi har ondt i hovedet og kvalme, fordi kroppen er blevet forgiftet af for meget alkohol, og de psykiske: vi synes måske, vi har opført os pinligt og fortryder.

Sådan kan det gå

  • Veltilpas og afslappet
  • Sjov
  • Kærlig
  • Provokerende
  • Dum at høre på
  • Snubler og falder
  • Kaster op
  • Sover
  • Vågner med tømmermænd

Unge hjerner kan tage skade
Hjernen er ikke færdigudviklet, før man er i starten af tyverne. Det kan derfor være særlig skadeligt, når unge drikker alkohol. Unges hjerner kan også reagere kraftigere på alkohol og indlæringscentret kan blive påvirket.

Hjernen består af fedt, og da alkohol er fedtopløsende, mister man hjerneceller, når man drikker alkohol. Heldigvis har vi rigtig mange hjerneceller, så man skal drikke meget og i lang tid, før det er fysisk skadeligt for hjernen. Den største risiko for unge ved at drikke alkohol, er umiddelbart risikoen for at komme til skade pga. fald eller slagsmål, eller pga. trafikulykker eller arbejdsulykker.

Alkohol og undervisning/arbejde hører ikke sammen
Hvis man er påvirket af alkohol, kan man ikke indlære på tilfredsstillende måde, ligesom man ikke kan håndtere og betjene apparatur, værktøj eller maskiner. Alkohol og undervisning eller alkohol og arbejde hører ikke sammen. Det gælder både på uddannelsesinstitutioner og på arbejdspladser. Det kan være uforsvarligt at udføre sit arbejde og direkte farligt at håndtere maskiner, hvis men har drukket alkohol. Derfor har mange uddannelsessteder og arbejdspladser en nultolerance, hvad angår alkohol i undervisningstiden og i arbejdstiden.