Triste tal

Unge fyre, biler og for meget alkohol er desværre noget, der kan ende med en tragisk besked.  Derfor er det vigtigt, at du som forældre gør din teenager klar over den risiko, de tager ved spritkørsel.

De unge kan ødelægge det ikke bare for dem selv men for rigtig mange mennesker omkring dem. Brug de triste tal og snak om det.

Risikoen for trafikulykke stiger med:

  • 2-3 gange ved 0,5 – 0,8 promille
  • 4-10 gange ved 0,8 -1,2 promille
  • Over 100 gange ved over 1,2 promille

Dræbte og kvæstede
Alkohol er en af de væsentligste årsager til, at folk bliver dræbt eller kommer til skade i trafikken. Alkohol er nemlig skyld i hver 4. dræbte og hver 6. kvæstede i trafikken. To ud af tre dræbte eller kvæstede er spritbilisterne selv.

Promillegrænsen i Danmark er 0,5. Man kan godt blive dømt for spritkørsel, selvom man har en promille under 0,5. Det sker, hvis politiet vurderer, at man ikke kører på betryggende vis.

I 2012 blev 21 personer dræbt i spritulykker og 221 personer kom alvorligt til skade. Spritulykker defineres her som ulykker, hvor implicerede førere af motoriserede køretøjer har haft en promille over det tilladte.

Antallet af dræbte i spritulykker er faldet med næsten 75 % fra 2003 til 2012. Der var dog en markant stigning fra 2006 til 2007, hvorefter antallet faldt igen.

Dræbte i spritulykker udgør omtrent 25 % af alle trafikdræbte, men i 2012 var andelen kun 14 %. Andelen af alvorligt tilskadekomne i spritulykker er mere stabil på cirka 15 % af det samlede antal alvorligt tilskadekomne.

18 til 24-årige drenge er de værste 
Unge mænd, der kommer til skade har generelt to ting til fælles: Fartglæde og rutinemangel. De tror, at de er fantastisk gode til at køre bil, men fakta er, at når en 18-19-årig ung sætter sig bag rattet, er hans risiko for at blive dræbt i trafikken ca. 7 gange større, end hvis hans far gør det samme. Unge piger kører mindre bil, men kører også mere forsigtigt.

For meget alkohol og fart
En del ulykker skyldes for meget alkohol og fart En bil vejer meget og det kan ses på kraften det er lig med

  • 110 km/t = at falde fra 15. etage
  • 80 km/t = at falde fra 8. etage
  • 50 km/t = at falde fra 4. etage
  • 30 km/t = at falde fra 1. sal

Når bilens fart fordobles, bliver bilens bremselængde 4 gange så stor.

  • 30 km/t giver en bremselængde på 6 meter
  • 60 km/t giver en bremselængde på 24 meter